Çocuklarımızı obeziteden korumak elimizde

Günümüzde hayat koşullarımızın değişmesiyle birlikte gerek yetişkin grup gerekse çocuklarımızda obezite oranı artmaktadır.

Çocuklarımızı obeziteden korumak elimizde
26.05.2015 - 23:59

Günümüzde hayat koşullarımızın değişmesiyle birlikte gerek yetişkin grup gerekse çocuklarımızda obezite oranı artmaktadır. Bunda değişen hayat şartlarının etkisi göz ardı edilemez. Çocuklarımız artık mahalle aralarında yakantop, saklambaç oynamamakta, egzersize daha az vakit ayırmakta, çoğunlukla televizyon, bilgisayar ve play station gibi oyunlarla zaman doldurmakta ve dolayısıyla daha fazla oturmaktadırlar. Bununla beraber sağlıksız beslenme hazır gıda tüketimi de (fastfood, gazlı içecekler, abur cubur) gözle görünür oranda artış göstermektedir. Sonuçta obezite bir salgın gibi artmakta ve şişmanlığa bağlı olarak ciddi hastalıklar hayatımıza girmektedir. 
Çocuklarımızın gelişimlerini normal olarak sürdürmeleri ve obeziteden korunmaları noktasında elbette en büyük görev anne-babalara düşmektedir. Unutulmamalıdır ki; ebeveynler çocukların ilk rol modelleridir. Öncelikle örnek oluşturan anne- babanın sağlıklı bir yaşam tarzını benimsemesi ve bu standardı korumaya özen göstermesi önem taşımaktadır. Sağlıklı beslenmenin yanı sıra spor yapma alışkanlığı da yine ebeveynler tarafından çocuklara aşılanabilir.

ÇOCUK İÇİN EBEVEYNİ ROL MODELDİR
Anne- babalar kendi motivasyonlarını artırmak için veya kendilerine ödül vermek için tatlı, çikolata, pasta vs gibi sağlıksız besinleri seçmek yerine sebze- meyve grubunu seçerek çocukların bilinç altını sağlıklı yönde etkileyebilirler. Bizim toplumumuzda çoğunlukla anne babalar çocuklarının aç kalacağı endişesi taşımakta ve ‘Ne kadar çok yerse o kadar sağlıklı, güçlü, zeki v.s. olur’ gibi yanlış yargılara kapılmaktadırlar. Oysa tüm bunlar çok yemekle değil kararında ve faydalı besinler almakla alakalıdır. Çocuklarınız doyduklarını hissettikleri an “ÖNÜNDEKİLER BİTECEK” sözünü kullanmak yerine doygunluk hissi gelişince yemeği bırakma davranışını teşvik etmek çok daha doğru bir yaklaşım olacaktır.

ÇOCUKLARDA OBEZİTE TEDAVİSİ 
Çocukluk döneminde obezite tedavisinde kilo alımını düzenlerken büyüme ve gelişmeyi sürdürmeye yetecek beslenmenin sağlanması gerekmektedir. Büyümenin hızlı olduğu çocukluk dönemlerinde besin kısıtlamasına gidilmesi tavsiye edilmez. Genellikle enerji yoğunlu fazla besinler yerine çocuklar için sağlıklı, besin değeri yüksek olup enerji oranları düşük olan besinler tercih edilmektedir ve az az, sık sık beslenme yöntemiyle fazla besin tüketimi engellenmektedir. 
Çocukluk dönemi obezite tedavisinde “YASAK” kelimesini kullanmak çocukları daha fazla yemeye yöneltme sonucunu yaratabilir. Bu yüzden çocukların en çok sevdiği besinlere daha az kalorili alternatif tarifler geliştirerek veya bazen sevdikleri besinlerden az miktarlarda tüketim yapmalarını sağlayarak onları sağlıklı beslenmeye teşvik edebiliriz. Bunun yanı sıra çocuklarımıza hareketli bir hayat kazandırmak için onları sevebilecekleri veya yapmak istedikleri spor dalına yönlendirerek hem enerji harcamalarına katkıda bulunup hem de sosyalleşmelerini sağlayabiliriz. 
Unutulmamalıdır ki çocukluk çağında obezite; en çok psikolojik sorunlara neden olmakta, gerek dışarı çıkma isteğinde azalma, gerek arkadaş çevresi tarafından dışlanma veya alay edilme gibi arzu edilmeyen tablolarla çocuklarımızın psikolojik sorunlar yaşamasına yol açmaktadır.

NE YEDİREBİLİRİZ?
Obezitede çocuğun okulda geçirdiği saatler içinde tükettiği besinlerin de gözden geçirilmesi gerekir. Zira yoğun iş temposu gibi nedenlerle beslenme çantalarına hazır gıdalar ya da abur cubur olarak tabir edilen işlenmiş, ambalajlı ürünler konabilmektedir. Bu da obezitenin artışında unutulmaması gereken bir etkendir. 
Peki çocuklarımızı obeziteden korumak için neler yapabiliriz?
İşte beslenme önerilerimiz;
- Çocuklarınızın okuldaki yanlış beslenmelerini önlemek için evde yapılmış kek, poğaça, sandaviç gibi ürünleri beslenme çantasına koyabilirsiniz.
- Sağlıklı beslenme atıştırmalıkları için badem, ceviz, fındık, kuru meyve tüketimi sağlayabilirsiniz.
- Büyüme çağındaki çocukların kalsiyum ihtiyacını karşılamak için light süt grubu ürünlerinden beslenme çantalarına koyup çocuklarınız için doğru bir beslenme sağlamış olursunuz. 
- Yeterli bir vitamin ve mineral almaları için çocuklarınızın beslenme çantalarına meyve koyabilirsiniz.


Editör: E. Candan