Yılmaz artık patlamaları konuşmayacağız

Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Bolu içme suyu ana isale hattında gerçekleşen patlamalarla ilgili bir basın toplantısı düzenledi.

Yılmaz artık patlamaları konuşmayacağız
25.05.2015 - 21:44

Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Bolu içme suyu ana isale hattında gerçekleşen patlamalarla ilgili bir basın toplantısı düzenledi. Gazetecilere yaptığı açıklamada ilk olarak İller Bankası tarafından yapılan hattın ihale, yapım ve iş bitirme süreçlerinden bahseden Başkan Yılmaz; “İller Bankası bizim adımıza ihale yaptı, bizim adımıza proje değiştirdi ve bizim adımıza kontrolörlük yaptı ama bize yapılan işi sağ salim teslim edemedi” diye konuştu.

Açıklamasının devamında Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile görüşerek konu ile ilgili bir toplantı düzenlenmesini sağladıklarını belirten Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, toplantıdan çıkan kararın müjdesini de vererek; “DSİ Genel Müdürü, çelik hattın projesinin hazır olduğunu, hemen ihale edip ihaleden sonra ise 3 ay içerisinde teslim edebileceklerini belirtti” dedi.

İller Bankası tarafından yapılan Bolu içme suyu ana isale hattında sürekli gerçekleşen patlamalar sonucu yeni bir hattın yapılması kararı kesin olarak verildi. Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz’ın yoğun çabaları ve Kalkına Bakanı Cevdet Yılmaz ile görüşmeleri sonrasında, Kalkınma Bakanlığı Müsteşarı, DSİ Genel Müdürü ve İller Bankası Genel Müdürü’nün de yer aldığı bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıdan çıkan karar sonucu ise isale hattındaki patlamalar tarihi gömülecek. Bu yıl içerisinde Bolu içme suyu ana isale hattı DSİ tarafından ihale edilerek bir daha patlama olmayacağı şekilde sona erdirilecek.

Hem bu müjdeli haberi vermek hem de bu güne kadar gerçekleşen patlamaların Bolu Belediyesi ile ilgisiz olduğunu bir kez daha belirtmek üzere gazeteciler ile bir araya gelen Bolu Belediye Başkanı Alaaaddin Yılmaz bir basın açıklaması düzenledi.

Başkan Alaaddin Yılmaz’ın gerçekleştirdiği basın açıklamasındaki konu başlıkları ve ifadeleri ise şu şekilde:   

“İller Bankasının işi bize sağ salim teslim etmesi gerekiyordu fakat edemedi”

“Bugün burada toplanmamızın amacı, yapıldığı günden bu güne kadar patlamaları ile gündeme gelen içme suyu ana isale hattıyla ilgili son bir durum değerlendirmesi yapmak ve gelişmelerle ilgili kamuoyunu bilgilendirmek. Bildiğiniz gibi Körfez İşbirliği’nden sağlanan hibe kredi ile Bolu’nun İçme Suyu Arıtma Tesisi ve ana isale hattı ihalesi yapılacaktı ve bende o dönem belediye başkanı olmuştum. O dönem yaptığımız etütler içerisinde ise çok ciddi bir ekonomik sıkıntılarımız vardı ve Bolu’da yapılacak çok işimiz vardı. Sadece ana isale hattının ve arıtma tesisinin yapılması bizim için yeterli değildi çünkü şebekemiz felçti. Yaptığımız etütler içerisinde çelik boru olan ana isale hattının CTP boru olmasını arzu ettik ve bunu da resmi bir yazı ile İller Bankası’na ilettik. İller Bankası ilk projesini çelik boru olarak yapmıştı. Biz neden CTP boru olarak değiştirmelerini istedik defalarca anlatmama rağmen bir kez daha anlatayım. Birincisi; CTP boru çok daha uzun ömürlü ve korozyon olmadığı için çok daha sağlıklı bir boru. Artı olarak da %40’a yakın daha maliyeti az bir boru. Bir Belediye Başkanı olarak hem daha uzun ömürlü hem dağa sağlıklı su veren ve üstelik %40 daha ucuz olan bir boruyu tercih etmek gibi bir kararı vermek durumundaydık ve herhalde aklı başında herkeste bu kararı verir. Tabi ihaleyi yapan İller Bankası ve neden onlar yaptı derseniz, bizim bu büyüklükteki bir işi yapma deneyimimiz olmadığı için. Bu konuda Türkiye’deki en deneyimli kurum İller Bankası’dır. Bizde bu işi Kontrol Mühendislik ücretini de ödemek şartı ile İller Bankası’na vermiştik ki böyle bir devasa sistemi yapıldığı esnada kontrol edecek bir sistemimizde Bolu olarak o dönemde yoktu. Yani İller Bankası bizim adımıza ihale yaptı, bizim adımıza proje değiştirdi ve bizim adımıza kontrolörlük yaptı ve bize yapılan işi sağ salim teslim etmesi gerekiyordu. İş bitiminde şehre hemen su vermemiz için geçici kabulü imzaladık ve suyu verdik”

“İller Bankası Karadere Suları için uygun vadede kredi verecek bizde mahkemeden feragat edeceğiz”

“Ama ondan sonra sürekli patlamalar oldu ve sanırım bundan 1 hafta önce 70. Patlamayı yaşadık. Dolayısıyla her patlama şehir için bir derttir ve bizim için daha büyük bir derttir. Birisi patlamayı görür izler, diğeri haber yapar, birisi şov yapar ama işin içinde acısını hisseden birisi var ise o da Belediye Başkanıdır. Biz tabi kesin kabulü imzalamadık çünkü işi kabul etmedik. Yani şu an bu proje Bolu Belediyesi olarak bizim teslim aldığımız bir proje değildir. Ama tabi her patlamadan sonra bu siyasi bir şova dönüşerek Bolu’da bir tepki oluşturmak için müthiş bir gayret oluşmuştur. Ben her seferinde bu konuyu aynı bu şekilde anlatmış olmama rağmen her defasında suçlu pozisyonuna düşürülmüş birisiyim. Hele Belediye seçimleri öncesinde CHP Milletvekilinin İller Bankası’na sormuş olduğu bir soru önergesi sonucu İller Bankası’nın bu milletvekilimize verdiği bir cevap vardır ki; bu cevap yani bir resmi kurumun vereceği cevaptan öte siyasi bir rakibimin siyasi bir diğer rakibime verdiği bir koz gibidir. İller Bankası böyle bir cevap vermiştir ve bizde bunun üzerine mahkemeye gittik. Yani İller Bankası’nı mahkemeye verdik. Tabi tamamen güçlü ve kuvvetli kazanacağımız bir durumda mahkemenin neticesini beklerken bakanlar ve müsteşarlar devreye girerek böyle bir mahkemenin kurumlar arasında olmaması gerektiğini ifade ettiler. Onun üzerine bizlerde İller Bankası’nın üst yönetimi ile çok ciddi toplantılar yaparak anlaşmaya vardık. Anlaşma şu; onlar Karadere Suları’nın çok uygun vadeli kredi vererek yapımını sağlayacaklar ve bizde mahkemeden feragat edeceğiz. Evet, biz mahkemeden feragat ettik ve Karadere Suları’nın gelmesi ile çalışmalar hızla devam ediyor”

“Girişimde bulunmasak ihale süreci uzayacaktı”

“Bu arada da biz Devlet Su İşleri’ne (DSİ) başvurduk ve çelik boru ile isale hattı yapılmasına yönelik olarak projeleri tamamlattık ve ihaleye hazır hale getirdik. Bu yıl içerisinde de ihaleye çıkmasını bekliyoruz. Ancak Kalkınma Bakanımız ile hem ben hem de vekillerimiz ile birlikte görüşüp evet cevabı almış olmamıza rağmen yatırım programına alınmadığını gördük. Tabi bizlerde bu projeyi yatırım programına aldırmaya çalışırken bir patlama daha oldu. Tabi her patlamadan sonra oradaki bazı insanlarımız sıkıntılar yaşıyor ve tedirgin oluyorlar ki haklılar. Burada, hukuki hiçbir sorumluluğu olmayan birisi olarak şahsi sorumluluğum açısından öncelikle vatandaşlarımızdan özür diliyoruz. Şunun da bilinmesini istiyorum zarar gören vatandaşlarımızın mağduriyetlerinin giderilmesi bizim boynumuzun borcudur. Son patlamadan sonra da hem milletvekillerimiz, hem bakanlarımız ile hep beraber müthiş bir diyaloğa girdik ve en son yapılacaktır diye milletvekilimiz açıklama yaptı. Tabi 11 yıldır Belediye Başkanı olmamın verdiği tecrübeye dayanarak biliyorum ki bu tür işler bir bakanla görüşerek yapılamayabilir çünkü Ankara’dan olur almak kolay değildir. Son olarak önceki gün Kalkınma Bakanımız ile yaptığım görüşme neticesinde Bakanımız,  Bakanlık Müsteşarı başkanlığında İller Bankası Genel Müdürü ve ekibi ile Devlet Su İşleri Genel Müdürü ve ekibinin de katıldığı bir toplantı tertip edileceğini söyledi. Tabi bu toplantının da hemen gerçekleşmesi için ricada bulunduk ve nihayet bu toplantıyı da gerçekleştirdik. Bu toplantıda, İller Bankası tarafından CHP Milletvekiline yazılan yazıyı da ortaya koyarak, İller Bankasına dedik ki bu projenin projelendirmesini, yapımını yapan sizsiniz ve bunu doğru yapmayan da sizlersiniz. Ayrıca patlamaların da sebebi sizsiniz ve biz bu projeyi teslim almadığımız halde sorumlu olarak bizi tutuyorsunuz ki bizim bunu kabul etmemiz mümkün değildir. Bu söylediklerimizi İller Bankası zaten biliyor biz bunu asıl Kalkınma Bakanlığı Müsteşarına ve DSİ Genel Müdürü ve ekibine söylemiş olduk” 

“Yeni isale hattı bu yıl içerisinde bir daha patlamayacak şekilde yapılmış olacak”

“Arada uzun müzakerelerden sonra şu kanaate ulaştık; ikinci bir hat yapılmak zorunda ve bu hattın derhal yapılması da zaruri. Şunu da öğrendik ki zaten şehir içme sularında DSİ planlamaları çerçevesinde patlama veya bir arıza sonucu şehir susuz kalmasın diye iki (2) hat bulunurmuş. Bunu da yeni öğrenmiş olduk ve şu an DSİ Genel Müdürü, çelik hattın projesinin hazır olduğunu ve talimat verildiğinde hemen ihale edip ihaleden sonra ise 3 ay içerisinde teslim edebileceklerini belirtti. Dolayısıyla şu an itibariyle inşallah en kısa sürece ihale sürecine geçerek bu yıl içerisinde hattın teslimi yapılacak. Bundan sonra da bir daha patlama olmayacak şekilde problem çözülmüş olacak”

“Vekil veya vekillerimiz mecliste konuşurken Bolu’nun menfaatini gözetmelidir”

“Tabi buradaki sıkıntılarımızın sebeplerinden bir tanesi de şu; bu konu birçok kez millet meclisinde konuşularak gündeme getirildi. Bolu’nun seçtiği milletvekilleri bu tür konuları mecliste konuştuklarında ya iyi bir iş yaptıklarını sanırlar ya da bu konuşmaları kendi seçmenlerine şirin görünebilmek için yaparlar. Ama bunun Bolu’ya faydası mı olur zararı mı olur bunu hiç düşünmüyoruz. Bu konuşmalar sonucunda bürokrasinin kendisine bir yük geleceği için fren yaptığını ve bunun da ihalelerin geciktirilerek işin durdurulma noktasına geldiğini son toplantımızda görmüş olduk. Yani şu an seçim dönemindeyiz ve yeniden vekiller seçilecek. Seçilen her kim olursa onlardan bir ricamız var; nerede ne konuşurlarsa konuşabilirler ki bu konuda zaten hürdürler ama Bolu’ya zarar verecek konuşmaları yapmamalarını önemle rica ediyorum. Eğer vekillerimiz sadece kendi seçmenine şirin görünmek ya da çok konuşuyor, çok çalışıyor dedirtmek için mecliste bazı konuşmaları yaparsa o zaman Bolu’ya gelecek bir yatırımın önünü bilmeden kesmiş oluyorlar. Bu sebeple bu konuda dikkatli olmalarını diliyorum”


Editör: E. Candan