Mavi Yol’dan yaya yürüyemeyecek

İzzet Baysal Caddesi’nde yapılan mavi bisiklet yolundan bundan sonra sadece bisikletliler gidebilecek. Vatandaşın bisiklet yolundan yürümemesi için ise hazırlanan broşürler vatandaşlara dağıtıldı.

Mavi Yol’dan yaya yürüyemeyecek
12.12.2014 - 06:27

 

 

 Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü tarafından vatandaşa dağıtılan broşürlerde yayaların bisiklet yolundan yürümemeleri, sadece bisiklet kullananların bu yoldan gitmeleri istendi. Broşürler ayrıca Bolu’da yaşayan mülteciler de göz önüne alınarak ayrıca Arapça olarak da basıldı.

 TDP Şube Müdürü Hakan Korkusuz mavi bisiklet yoluna halkın duyarlılığını arttırmak istediklerini söyledi. Korkusuz “Bu yolun yayalar tarafından kullanılmaması için broşür dağıtıldı. Hatta ilimizde yaşayan Arap kökenli vatandaşlarımız için de Arapça broşürler bastırdık. Bir yıl boyunca bu caddede broşürlerin dağıtımını sağlayacağız” dedi.

 Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, bisiklet yolunu sadece bisikletlilerin kullanması gerekirken araçların da yayaların da bu yolu kullandıklarını belirterek “İnsanlarımızın eğitilmesi gerekiyor. Bu konuda bu bir duyarlılık çalışmasıdır. İnşallah bu hem renk hem de bu çalışmalarla insanlarımızın bisiklet yolu sadece bisikletçilerin kullanması gerektiğini öğretebiliriz. Bisikletçilerimizi çoğaltabiliriz. Böylelikle sağlıklı bir yaşam sürecek alt yapıyı şehirde kurabiliriz diye düşünüyoruz. Bu konuda tabi emeği geçenleri kutladığım gibi asıl bize destek verecek olan basın yayın organları. Halkın bilinçlenmesinde vereceğiniz desteklerden dolayı size de teşekkür ediyoruz. İnşallah şehirde bisikletiyle aracıyla yayasıyla rahat yaşayabilecek bir ortam oluşturabiliriz. Önce yaya diye olan çalışmada da bayağı ilgi çekti. Birinci öncelik yayaya ait. İkinci öncelik bisiklete ait. Ondan sonraki diğerlerine ait öncelikler geliyor. Türkiye’de ise birinci öncelik en büyük araca ait oluyor. En zayıfın birinci öncelik olduğu inşallah medeni bir yapıya hep beraber kavuşacağız diyorum. Bu çalışmalar birlikte yürüttüğümüz çalışmalardır. Şu an evvelden bu işleri sadece belediye yapardı veya sade emniyet yapardı. Şu anda başta sayın valimiz olmak şartıyla emniyet müdürlüğümüz yetkilileri ve belediye yetkilileri ve bir de basın ordumuzla beraber böyle bir çalışmaya birlikte hareket ettiğimiz için çok mutluyum. İnşallah bir an önce de insanlarımızın bu duyarlılığının gerçekleşmesini hep beraber sağlarız diyorum” diye konuştu. 

Başkan Yılmaz ayrıca Sağlık Bakanlığı’nın bisiklet yolu yapan her belediyeye metre başına bir bisiklet vereceğini vaad ederken, Bolu Belediyesi’nin bu bisikletleri Bakanlığın standartlarına uymadığı gerekçesiyle alamadığı söylemlerini de yanıtladı. Yılmaz, “Sağlık bakanlığı bisiklet veriyor diye biz bisiklet yolu yapmadık” dedi.

 “Bisiklet yolu sağlıklı yaşam için gerekli olduğu ve gelişmiş ülkelerde bisiklet yolları yapıldığı için yaptık. Hedefimiz 30 km. biz bisiklet yolunun yapmaya başladıktan sonra sağlık bakanlığı böyle bir tez ortaya attı. Ama daha başlatmadı. Ama bizim yaptığımız bisiklet yolunun standartları sağlık bakanlığının standartlarda değil. Bu da doğru bir bilgi değil. Eğer bu konudaki fikir yürütenler araştırılarsa doğru yolun bu yol olduğunu bilirler. Biz de ilk defa bisiklet yolu yaptığımız için eksik yapabiliriz. Ancak eksik yol yapmamak için de bisiklet yolları ile ilgiliyle çalışmaları sürdüren bisikletçi bir bayanımız şehircilik uzmanımız bu işleri yürütüyor. O da dünyadaki gelişmeleri takip ediyor dünyada bisiklet kullanarak gelmiş bir kızımız. Eğer bir eksik varsa onun eksikliğidir benim bir eksikliğim değildir. Çünkü ben bisiklete binmesini pek beceremiyorum. İnşallah bende öğreneceğim”

 Vali Yardımcısı Mustafa Kemal Keskin de projeye ilişkin şunları söyledi: “Burada amaç vatandaşımızın huzurlu, güvenli olarak alışverişini, gezintisini yapması. Belediye Başkanımız bisiklet yolu ile özellikle bisikleti teşvik etmek amacıyla medeni şehirlerde bu konuya önem veriliyor. Bisiklet yoluyla vatandaşlarımızın özellikle bisiklet yolu dışında gezmesi ve bisiklet kullananların da bu yolu kullanması arzu ediliyor. Motorlu taşıtların bu yolu kullanmaması da isteniyor”


Editör: E. Candan