Sebende elma festivali heyacanı

Her yıl geleneksel olarak düzenlenen Seben Elma Festivali’nin 12.’si bu yıl da büyük bir katılımla gerçekleşti.

Sebende elma festivali heyacanı
19.10.2014 - 22:49

Her yıl geleneksel olarak düzenlenen Seben Elma Festivali’nin 12.’si bu yıl da büyük bir katılımla gerçekleşti. İlk olarak Seben Kaymakamlığı önünden Seben Stadyumu’na kadar süren Festival Yürüyüşü ile başlayan etkinlikler daha sonra Bolu Belediye Bandosu’nın gösterileri, yöresel oyunlar ve ‘En güzel Elma’ ile ‘En Güzel Elma Bahçesi’ sahiplerine ödüllerinin verilmesi ile davam etti.

12. Seben Elma Festivali birbirinden güzel etkinliklerle başladı. İlk olarak festival yürüyüşü ile başlayan etkinliklerde, Bolu Vali Yardımcısı Ayhan Kartlı, AK Parti Bolu Milletvekili Fehmi Küpçü, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun, Seben Belediye Başkanı Süleyman Özbağ, daire müdürleri ve gerek il ve ilçeden gerekse il dışından çok sayıda vatandaş Seben Kaymakamlığı önünden başlayarak İzzet Baysal Caddesi üzerinden festivalin yapılacağı alana kadar yürüdü. Bolu Belediye Bandosu gösterisi, yöresel halk oyunları gösterileri ve protokol konuşmaları ile devam eden festivalde daha sonra ‘En Güzel Elma’ ve ‘En Güzel Elma Bahçesi’ dallarında dereceye giren Sebenli çiftçilere ödülleri verildi.

Festivalde yaptığı açılış konuşmasında, Seben’in Ekim ayında üç bayram birden geçirdiğini belirten Seben Belediye Başkanı Süleyman Özbağ,

“Seben bu Ekim ayında üç bayramı birlikte kutluyor. Bunlardan bir tanesi Kurban Bayramımızdı ve onu geçirdik. İkincisi ise geçtiğimiz günlerde Rektör hocamızın gayretleri ve İzzet Baysal Vakfımızın destekleriyle yapmış olduğumuz Seben İzzet Baysal Meslek Yüksekokulu’nun açılıydı ve bu Seben içim gerçekten bayramların en güzeliydi. Huzurunuzda hocama ve vakfımızın başkan ve mütevelli heyetine şükranlarımı sunuyorum. Onların sayesinde Seben devamlı kazanacak. Bugün ise yine bir bayram daha kutluyoruz. İstanbul’dan, Ankara’dan çok kıymetli misafirlerimiz var ve bugün burada Seben Elma Festivalimizi kutluyoruz. Seben’de Valiliğimiz, Milletvekillerimiz ve Özel İdaremizin gayretleriyle elam ağaçlarımızı 5-6 yıldır yeniliyoruz. İnşallah önümüzdeki dönemlerde bunlar daha iyi boyutlara gelecek. Seben’deki meyveciliği nasıl daha iyi yaparız hep beraber bunun çalışmalarını yapıyoruz. Üniversitemiz, Bağışçılar Vakfı’nın Başkanı Şerafettin Erbayram ve Isparta Eğirdir Meyvecilik Araştırma İstasyonu Müdürlüğümüz ile ortaklaşa yürüttüğümüz bir projemiz var. Proje çerçevesinde Seben’deki elma ağaçlarını yenileme ve Seben’de hangi elma daha verimli olur noktasında 10 dönümlük bir bahçede çalışmalar yapıyoruz” diye konuştu.

Özbağ, konuşmasının devamında Seben’de tarım ve turizm alanında yapılan çalışmalardan bahsederek;

“Seben’de tarım ve turizmin gelişmesinde tespit ettiğimiz iki engel vardı ve bunlardan bir tanesi yoldu. Sayın Milletvekillerimizin de desteği ile hükümetimiz tarafından Seben-Bolu yolunun ihalesi yapıldı ve inşallah inşaat kısa sürede tamamlanacak. Bu sayede ise yolumuz 5 km daha kısalacak. Kendilerine Seben halkı adına teşekkür ediyorum. Bir diğer tespitimiz ise üniversite ayağımızdı. Biz artık tarımımızı ilmi yapmak istiyoruz. Dededen, babadan kalan yöntemlerle değil de ilmin ışığında tarımımızı gerçekleştirmek istiyoruz. Üniversitemize bu konuda gittiğimizde biz bir adım gittik diyebilirsek üniversitemiz ve İzzet Baysal Vakfımız bize beş adım geldi. İnşallah onların bu gayretiyle de bundan sonra tarımımız ilmi noktada olacak. Önümüzde son bir problemimiz kaldı ve o da Seben’de sulanmayan alan kalmaması ile ilgili bir problem. İnşallah önümüzdeki dönemde Seben Gölü’nden Seben Ovası’nın tamamının sulanması ile ilgili çalışmalarımız da hayata geçecek. Bu konuştuklarımız Seben’imizin tarım ayağı. İşin birde turizm ayağı var ve bu konuda da yolumuz inşallah az önce de söylediğim gibi tamamlanacak. Ayrıca turizmi geliştirme noktasında bizim İstanbul’daki liselerimizle geliştirdiğimiz bir projemiz var. Seben Alpağut Köyü’nü ekoturizm alanı ilan etme noktasında yaptığımız çalışmalar var. Marmara Koleji, Robert Koleji, Fransız Lisesi ve MEF Lisesi’nden arkadaşlarımız da bugün aramızda. İnşallah Seben’de beraber güzel şeyler yapacağız. Bugün burada Elma Festivalimizde bizleri yalnız bırakmayan herkese teşekkür ederim” dedi.

Daha sonra protokol üyeleri tarafından ‘En güzel Elma’ dalında birinci olan Mustafa Kolbay, ikinci olan Naci Canbazoğlu ve üçüncü olan İsa Alp’e teşekkür plaketleri ve hediyeleri verildi. ‘En Güzel Elma Bahçesi’ dalında Seben’in en güzel elma bahçesine sahip olan Adil Fidan’a Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz tarafından ödülü takdim edildi.


Editör: E. Candan