Tokadi Hayrettin hz. kabri başında anılacak

Tokad-i Hayrettin hazretleri , 31 Ağustos Pazar günü Elmalık Köyü'ndeki kabri başında anılacak.

Tokadi Hayrettin hz. kabri başında anılacak
27.08.2014 - 15:43

 

    Her yıl binlerce kişinin katılımıyla geleneksel olarak düzenlenen Tokad-i Hayrettin hazretleri'ni anma proğramı bu yıl 31 Ağustos Pazar günü gerçekleştirilecek.

Elmalık Köyü'nde bulunan türbesi başında gerçekleştirilecek anma proğramında  Mevlüd-ü Şerif ve Kur-an'ı Kerim tilaveti gerçekleştirilecek.

Tokadi Hayrettin Hazretleri hakkında

Tokadi Hayreddin Hazretleri, Halvetiyye silsilenamelerinde, Allah Rasulü'nden (s.a.v.) itibaren tarikat zincirinin yirmi sekizinci halkasında yer alır.

Tokadi Hayreddin Hazretleri, Tokat'ta doğmuş, tahsilini Tokat ve İstanbul'da görmüştür.

Amasya’ya icazetle vazifeli gönderilen Cemaleddin Efendi, burada uzun zaman irşadda bulundu. Bu sıralarda kendisinden el alan Dede Ömer Aladdin-i Karamani (k.s.) ve onun halefi Muhammed Bahauddin-i Erzincani Hazretleri, bu dönemde tarikatın Anadolu kolunu oluşturup; bu kol, daha sonra Tokadi Hayreddin Hazretlerinde birleşmiştir.

Cemaleddin Efendi, Amasya’da şehzadeliği döneminden tanıdığı II. Beyazıd ve Sadrazamı Koca Mustafa Paşa’nın daveti üzerine İstanbul’a geldi. Böylece Halveti usulü, İstanbul’a ilk defa gelmiş oldu. Şimdiki Sümbül Efendi Külliyesinin bulunduğu yerde irşad hizmetlerine başladı. Başta II. Beyazıd olmak üzere devlet büyükleri de, burada Halvete girdiler. Tokadi Hayreddin, Sümbül Sinan gibi zâtlar, bu mekanda yetişmişlerdir.

Cemaleddin-i Halveti’nin vefatıyla Tokat’a vazifeli giden Tokadi Hayreddin Hazretleri, Muhammed Bahauddin-i Erzincani'den de vazifeyi devir alarak, buradan irşadla vazifeli olarak Bolu’ya gönderildi. Burada uzun yıllar irşada devam etti. 

Şeyh Tokadi Hayreddin Hazretleri, kendini gizlemiş ve halktan uzak yaşamıştır. Onun, ne derece büyük bir makama ulaştığını, Pir Şeyh Şaban-i Veli Hazretlerini yetiştirmiş olmasından anlayabiliriz.

Tokadi Hayreddin Hazretleri, miladi 1533 (hicri 940) yılında Bolu'da vefat etmiştir. 


Editör: E. Candan