Gazeteci Arzu Sarı "600 yıllık gen kaynağı yok mu olacak? "

İnterBolu Tv'den Arzu Sarı Em. Orman Mühendisi Zehra Özpay Palazoğlu ile yaptığı röportajda Bolu Belediyesinin satışını gerçekleştirdiği arazi üzerindeki fidanların durumunu gündeme taşıdı.

18.09.2021 - 16:30
Güncelleme 18.09.2021 - 16:31
Kaynak: Haber Merkezi

Gazeteci Arzu Sarı yaptığı özel haberde son dönemlerde büyük merak konusu olan fidanlar hakkında Em. Orman Mühendisi Zehra Özpay Palazoğlu ile konuştu.

Haberde şu ifadelere yer verildi.

İNTERBOLUTV HABER

Bolu Belediyesi’nin kısa süre önce sattığı Büyüksu Deresi yanında bulunan 95 dönümlük arazi içerisindeki 120 fındık ağacının bulunduğu fidanlığın akıbeti merak ediliyor.

FİDANLIK TAM BİR GEN BANKASI

Türk fındığı, Bolu fındığı olarak bilinen ve ilk defa 1582’de dünyanın çeşitli yerlerine gönderilen tohumların elde edildiği bu fidanlık bugün yok olma tehlikesi altında bulunuyor. Satılan arazi içerisinde kalan fındıklığın akıbetine yeni sahibinin ne karar vereceği merakla beklenirken, 17 yıl önce projeye liderlik ederek tohumların gelecek nesillere aktarılmasında ön ayak olan Emekli Orman Mühendisi Zehra Özpay Palazoğlu bu fidanlığın yok edilmemesi ve kesinlikle köküyle sökülerek başka yere taşınmaması gerektiğini söyledi.

YERLERİNDEN SÖKÜLMELERİ ÖLMELERİ DEMEK

Arazi içerisinde kalan 120 fidanı 17 yıl önce liderliğini yaptığı proje ile gelecek nesillere aktarılması için çalışma başlattıklarını anlatan Palazoğlu, Türk fındığı, Bolu fındığı diye bilinen bu türün aşılı klonal bahçede devamlılığının sağlandığını ve gen kaynağı bu ağaçların her birinin kaybedildikleri takdirde yeniden bulunamayacak fertler olduğunu söyledi. Köklerinin sökülerek başka yere taşınmalarının kesinlikle mümkün olmayacağının altını çizen Palazoğlu, “Daha önce bu yolla Atatürk Orman Parkı’nın paralelinde bulunan Mehmet Zekai Konrapa Caddesi’nin orta refüjüne ekilen bu ağaçlar sökülerek taşınmıştı ve her biri taşındığı yerde yaşayamadı, tutunamadı. Çünkü bu ağaçlar çok köklü ve toprağa çok sıkı tutunan ağaçlar. Yerlerinden sökülmeleri halinde taşındıkları yerde yaşayamıyorlar” diye konuşarak, sökülen ağaçların kaybedileceğini belirtti.

ARAZİ SAHİBİ FİDANLIĞI KORUYACAK MI?

120 Türk fındığı fidanının gelecek nesillere aktarılması gereken bir hazine olduğunu söyleyen Palazoğlu, 95 dönümlük araziyi alan kişinin bu fidanlığı yeşil alan olarak bırakmasını bekliyor. Ülkenin ve dünyanın çeşitli yerlerine bu fidanlıktan gönderilen tohumların sürekliliğinin sağlanması için fidanlığın olduğu yerde kalması gerektiğinin altını çizen Palazoğlu’nun şimdi tek dileği, arazi sahibinin fidanlıktaki ağaçların yerlerini değiştirmemesi ve fidanlığı koruması.


Editör: E. Candan
Youtube kanalımıza abone olarak yeni
videolarımızdan ilk siz haberdar olun.
Youtube Adresimiz